Flight Review: Emirates Airbus A380 Economy Class (DXB-BKK)
Το συνολικό πλάνο του ταξιδιού στο Ντουμπάι στην εξαιρετική Club Suite της British Airways περιλάμβανε εξ’ αρχής την επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ. Για τη μετάβασή μου στη μαγευτική αυτή μεγαλούπολη προτίμησα τον μεγάλο αερομεταφορέα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τη διάσημη Emirates, θέλοντας να δοκιμάσω από πρώτο χέρι την εμπειρία πτήσης μαζί τους.
Η Emirates είναι η εταιρεία με τα περισσότερα Airbus A380 στον στόλο της από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία ενώ εκτός από αυτά έχει και Boeing 777. Η τοποθεσία της χώρας, η οικονομική επιφάνεια του κράτους-μετόχου και η συνεχής επιδότηση από αυτό έχουν οδηγήσει την εταιρεία σε πολύ υψηλά επίπεδα φήμης, και όχι άδικα.
Οι first και business classes είναι διαβόητες για τη χλιδή που προσφέρουν, φυσικά με το ανάλογο δυσθεώρητο κόστος. Δε διατίθεται ακόμη premium economy class (θα υπάρξει αρχικά στα νέα αεροσκάφη Boeing 787 και Airbus A350 και αργότερα και στα υπόλοιπα). Η economy class έχει επίσης εξαιρετική φήμη, και αυτή θέλησα -και μπορούσα- να δοκιμάσω, σε δύο πτήσεις των έξι και πλέον ωρών η κάθε μία.
Check-in και επιβίβαση
Το check-in ανοίγει 48 ώρες πριν την αναχώρηση και ανατίθεται μία θέση απ’ ευθείας η οποία μπορεί να αλλάξει 24 ώρες πριν την πτήση. Οι ακριβότεροι ναύλοι δίνουν δικαίωμα προεπιλογής απλών θέσεων economy. Προσωπικά έλαβα και στις δύο πτήσεις θέση παραθύρου, και το άφησα ως είχε.
Ταξιδεύοντας μόνο με αποσκευή καμπίνας, η οποία παρεμπιπτόντως πρέπει να είναι έως επτά κιλά σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας, αρκέστηκα στο mobile boarding pass και δεν πήγα στο γκισέ, προτιμώντας να περάσω λίγο περισσότερο χρόνο χαζεύοντας τα μαγαζιά στο Terminal 3 του αεροδρομίου του Ντουμπάι.
Η επιβίβαση γίνεται και εδώ σε ομάδες (groups) αφού πρώτα περάσουν οι επιβάτες στον χώρο της πύλης μετά από έλεγχο της κάρτας επιβίβασης και του διαβατηρίου. Αν και το δικό μου group ήταν από τα τελευταία, δεν είχα κάποιο άγχος μην τυχόν και δεν μπορέσω να αποθηκεύσω την αποσκευή καμπίνας. Αφ’ ενός το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι πολύ μεγάλο (το μεγαλύτερο) και αφ’ ετέρου πολλοί επιβάτες παραδίδουν αποσκευές διότι ταξιδεύουν για διακοπές.
Καμπίνα και θέσεις
Όλες οι θέσεις economy class στο Airbus A380 της Emirates βρίσκονται στο… ισόγειο, ενώ οι εκλεκτές διακεκριμένες στον επάνω όροφο. Το ισόγειο χωρίζεται σε τέσσερις διακριτές καμπίνες, και σε όλες η διάταξη των θέσεων είναι 3-4-3 ενώ υπάρχουν και 12 θέσεις σε εξόδους κινδύνου. Υπάρχουν πολλά ντουλάπια από πάνω, αλλά τόσο το μέγεθος του αεροσκάφους όσο και ο έξυπνος σχεδιασμός τους κάνουν τον χώρο να φαίνεται πολύ άνετος και ευρύχωρος.
Η θέση είναι πάρα πολύ καλής ποιότητας, με καλό υλικό που δεν κουράζει καθόλου με την πολύωρη χρήση. Είναι πάρα πολύ άνετη, με επαρκέστατο πλάτος, και με αρκετά μεγάλο χώρο για γόνατα, όπως και κάτω από το μπροστινό κάθισμα για τα πόδια. Έχει επίσης αρκετά καλή ανάκλιση.
Διαθέτει μία μεγάλη και μία μικρότερη τσέπη μπροστά, ικανές να χωρέσουν αρκετά πράγματα όπως π.χ. tablet, κινητό, μπουκάλι με νερό, ακουστικά κλπ και ακόμη και με όλα αυτά ο χώρος για τα γόνατα είναι πολύ καλός. Εάν κρίνω από τα δικά μου 175 εκατοστά αλλά και την περιφέρεια λόγω των 110 κιλών, το κάθισμα αυτό μπορεί να εξυπηρετήσει χωρίς πρόβλημα και αρκετά πιο μεγαλόσωμους επιβάτες.
Η οθόνη αφής των 13,3 ιντσών του εξαιρετικού από κάθε άποψη συστήματος διασκέδασης είναι πολύ φωτεινή και με πολύ καλή ανάλυση, και αποκρίνεται πολύ καλά. Υπάρχει και το κλασικό χειριστήριο από κάτω, υποδοχή ακουστικών και θύρα USB αριστερά αλλά και θύρα USB των 5Α και πρίζα στη δεξιά πλευρά (όχι όμως στις θέσεις παράθυρο στα δεξιά του αεροσκάφους, όπως διαπίστωσα στην επιστροφή).
Το σύστημα διασκέδασης ICE (Information – Communication – Entertainment) της Emirates είναι πολυβραβευμένο, και όχι άδικα. Είναι πραγματικά ατελείωτο το περιεχόμενό του, και σίγουρα μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες.
Στη θέση επάνω βρίσκει κανείς ένα μικρό μαξιλάρι, μία κουβέρτα και ένα σετ ακουστικών (κακής ποιότητας, καλύτερα να έχετε δικά σας).
Οι θέσεις-παράθυρο, στις σειρές Α και Κ, έχουν σημαντική απόσταση από τον τοίχο του αεροσκάφους, ο οποίος έτσι κι αλλιώς κάνει κούρμπα, και αυτό προσφέρει μία εξαιρετική αίσθηση άνεσης. Εάν λοιπόν δεν είστε από τους επιβάτες που σηκώνονται συχνά για τουαλέτα, είναι η καλύτερη επιλογή.
Υπάρχουν εννέα τουαλέτες για να εξυπηρετήσουν 399 θέσεις economy class. Είναι μικρές αλλά λειτουργικές, και παρέχουν μαντιλάκια για φρεσκάρισμα καθώς και κάποιες κρέμες ενυδάτωσης χεριών και προσώπου.
Σέρβις
Οι αεροπορικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας φημίζονται για την υψηλή ποιότητα του σέρβις τους σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές και αυτό δεν φαίνεται πουθενά καλύτερα από την ταπεινή economy class. Στην περίπτωση της Emirates η φήμη αυτή επιβεβαιώνεται απόλυτα.
Λίγο μετά την απογείωση προσφέρεται ένα μικρό σνακ και αναψυκτικό (και σαμπάνια με έξτρα χρέωση) καθώς και το μενού με τις επιλογές της πτήσης.
Ακολουθεί το γεύμα το οποίο έρχεται σε έναν δίσκο, με μεταλλικά μαχαιροπήρουνα. Το συγκεκριμένο που επέλεξα ήταν πολύ νόστιμο. Το σέρβις είναι γρήγορο.
Το πλήρωμα καμπίνας κάνει αρκετά περάσματα για να μαζέψει δίσκους, άλλα απορρίμματα, να προσφέρει επιπλέον νερό ή αναψυκτικό κλπ. Όλες και όλοι έχουν άψογη επαγγελματική συμπεριφορά, εξαιρετική ευγένεια και προπάντων χαμόγελο.
Internet στην πτήση
Η Emirates προσφέρει inflight internet χρησιμοποιώντας την OnAir, έναν πάροχο ιδιαίτερα διαδεδομένο στις εταιρείες της περιοχής. Διαθέτει ένα αρχικό πακετάκι μόλις 20 ΜΒ χωρίς χρέωση, για χρήση εντός δύο ωρών από την ενεργοποίησή του, και μετά προσφέρει άλλα πακέτα με μεγαλύτερο όγκο δεδομένων και για περισσότερες ώρες, Τέλος, διαθέτει και ένα πιο ακριβό πακέτο χωρίς όριο δεδομένων στα $15.99.
Δοκίμασα το δωρεάν των 20 ΜΒ και δεν μπορώ να πω ότι έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο από μηνύματα. Δεν πήρα κάτι άλλο διότι προτίμησα να κοιμηθώ. Στην επιστροφή όμως από Μπανγκόκ προς Ντουμπάι δοκίμασα το πακέτο με τα απεριόριστα δεδομένα, και προς πολύ μεγάλη μου απογοήτευση διαπίστωσα ότι έχει πολύ χαμηλή ταχύτητα, ενώ επίσης διακόπτεται πάνω από συγκεκριμένες περιοχές όπως π.χ. η Ινδία.
Σε καμία περίπτωση δε θα το συνιστούσα. Για την ακρίβεια, μόνο αν έχει κανείς λόγο να στέλνει και να λαμβάνει μηνύματα, αξίζει ένα αντίστοιχο πακέτο.
Εντυπώσεις
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η economy class στο Airbus A380 της Emirates είναι εξαιρετική, σίγουρα από τις καλύτερες που μπορεί να βρει κανείς. Παρά το ότι είναι σε διαμόρφωση 3-4-3, η άνεση που προσφέρει είναι πάρα πολύ καλή λόγω και του μεγέθους του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Λέγεται ότι στα Boeing 777 της ίδιας εταιρείας, η ίδια θέση είναι λιγότερο άνετη -κάτι που θα διαπιστώσω κάποια στιγμή στο μέλλον.
Η σύγκριση με την economy των ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών είναι ατυχής. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε αυτές να σταθούν απέναντι σε εταιρείες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας; Με στενότερα και λεπτότερα καθίσματα, πολύ χειρότερο σύστημα διασκέδασης, αισθητά χειρότερο σέρβις και πλήρωμα καμπίνας που δεν είναι πάντα ευγενικό; Και δεν αναφέρομαι σε εταιρείες low cost.
Το κόστος είναι επίσης πολύ λογικό και ανάλογο της διάρκειας της πτήσης και πολύ κοντά σε αυτό των άλλων εταιρειών. Ειδικά για προορισμούς στην Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία, οι εταιρείες του Κόλπου έχουν το αδιαμφισβήτητο προβάδισμα τόσο από πλευράς συνδεσιμότητας με την Ευρώπη όσο και από πλευράς ποιότητας. Μπορεί ενδεχομένως να βρει κανείς κάτι ελάχιστα φθηνότερο μέσω π.χ. Φρανκφούρτης ή Ζυρίχης, αλλά η διαφορά στην ποιότητα είναι μεγάλη και για πολλές ώρες πτήσεις κάνει πολύ μεγάλη διαφορά.
Μοναδική παραφωνία αποτελεί η απαράδεκτη ποιότητα του internet, η οποία ασφαλώς δεν επηρρεάζει την άνεση του ταξιδιού αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Έψαξα πολύ για να βρω κάποιο άλλο ψεγάδι, όμως δεν υπάρχει κανένα για αυτή τη θέση. Αυτό που προσφέρει η συγκεκριμένη είναι το καλύτερο δυνατό για economy class. Τόσο στην πτήση προς Bangkok που κοιμήθηκα όσο και στην επιστροφή στο Ντουμπάι όπου έγραψα αυτό το review, δεν αισθάνθηκα την παραμικρή δυσφορία.
Από εμένα είναι ΝΑΙ.