Flight review: το νέο Airbus A320neo της Aegean Airlines
Η Aegean Airlines πέρασε στην εποχή των Airbus A320neo, έχοντας ήδη παραλάβει τα πρώτα τρία από τα 46 που έχει παραγγείλει συνολικά. Η επίσημη παρουσίαση του νέου αεροσκάφους έγινε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, με το αεροσκάφος με αριθμό νηολογίου SX-NEO να βρίσκεται στο επίκεντρο της εκδήλωσης. Πλήθος επισήμων, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και λοιπών προσκεκλημένων είχαν την ευκαιρία να πάρουν μία πρώτη ιδέα από το ανανεωμένο εσωτερικό.
Πιστοί στην υπόσχεσή μας να σας μεταφέρουμε μία ειλικρινή άποψη για το νέο αεροσκάφος, φροντίσαμε να ταξιδέψουμε με αυτό σε πραγματικές πτήσεις. Ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να αποτελέσει ένα ακόμη «τυπικό» flight review, αλλά να καταδείξει τις διαφορές σε σχέση με τα παλιότερα (πλέον…) αεροσκάφη του στόλου.
Τα πρώτα δρομολόγια
Αμέσως μετά την παρουσίαση, η εταιρεία δρομολόγησε και τα τρία αεροσκάφη αρχικά για Μόναχο, Ζυρίχη και Λονδίνο (Heathrow). Οι επόμενοι προορισμοί που θα δουν A320neo με την παραλαβή των επόμενων θα είναι, όπως έχει ειπωθεί, η Λάρνακα, η Φρανκφούρτη και οι Βρυξέλλες.
Για τη δοκιμή μας, αποφασίσαμε να κλείσουμε τις εξής πτήσεις:
Αθήνα-Μόναχο (Α3802) σε economy class
Λονδίνο-Αθήνα (A3609) σε business class
Στην πτήση προς Μόναχο επιλέξαμε μία απλή θέση χωρίς πληρωμή για κάποια καλύτερη (up front ή extra legroom) ώστε να έχουμε άποψη για αυτό που θα επιλέξουν οι περισσότεροι επιβάτες. Στην πτήση από Λονδίνο κλείσαμε economy και κάναμε χρήση ενός κουπονιού αναβάθμισης σε business class (ένα από τα καλύτερα προνόμια του Aegean Miles+Bonus Gold status).
Η ανανεωμένη καμπίνα
Μπαίνοντας στο A320neo η «μυρωδιά του καινούριου» είναι το πρώτο που γίνεται αισθητό. Το αμέσως επόμενο είναι η ριζικά ανανεωμένη καμπίνα, με νέα χρώματα και σχέδια, και με το νέο λογότυπο (εταιρική ταυτότητα) στο bulkhead:
Οι σειρές 1 έως και 12 οι οποίες χρησιμοποιούνται για business class, up front (με περισσότερο χώρο) και extra legroom (έξοδοι κινδύνου στις σειρές 11 και 12) διαθέτουν ένα συμπαθητικό προσκέφαλο (headrest), με τις business class να έχουν και το «τραπεζάκι» στη μέση.
Σειρά 13 δεν υπάρχει. Οι σειρές 14 έως 31 δε διαθέτουν προσκέφαλο.
Η πλάτη των νέων καθισμάτων διαθέτει πλέον θύρα φόρτισης USB, αλλά και έναν πολύ χρήσιμο μηχανισμό για στήριξη tablets και smartphones.
Οι τουαλέτες στο πίσω μέρος του αεροσκάφους έχουν αλλάξει θέση, καταλαμβάνουν τον μισό χώρο από αυτόν που σε προηγούμενα μοντέλα προοριζόταν για αποθήκευση φαγητών (το επονομαζόμενο και galley) και είναι πλέον πάρα μα πάρα πολύ στενές.
Η πρόσθετη (άδεια) σειρά
Τα νέα αεροσκάφη διαθέτουν μία επιπλέον σειρά καθισμάτων. Αυτό δεν είναι επιλογή μόνο της Aegean αλλά και όλων των άλλων εταιρειών που παραλαμβάνουν αεροσκάφη neo. Αυτό που συμβαίνει όμως με αυτή τη σειρά είναι ότι οι θέσεις της δεν διατίθεται προς πώληση από τις εταιρείες οι οποίες διαθέτουν business class στο μπροστινό μέρος.
Πράγματι, όπως μπορείτε να δείτε κι εσείς, η τελευταία σειρά στο A320neo της Aegean ήταν άδεια.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι τεχνικός και μάλιστα αρκετά σοβαρός. Εάν αυτή η σειρά δεχθεί επιβάτες, τότε υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα επηρρεάσει τη θέση του κέντρου βάρους του αεροσκάφους, κάτι που είναι απαγορευτικό. Το πρόβλημα το έχουν και άλλες εταιρείες όπως π.χ. η Lufthansa και η British Airways, διαπιστώθηκε αρκετό διάστημα μετά την παραγγελία αεροσκαφών και θέσεων, και δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εταιρείες όπως π.χ. η easyJet οι οποίες παρήγγειλαν επίσης neo αλλά δε διαθέτουν business class -άρα γεμίζουν πλήρως όλες τις μπροστινές σειρές- δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.
Η εμπειρία της θέσης
Στην πτήση προς Μόναχο η θέση ήταν η 16D. Το νέο κάθισμα είναι εμφανώς πιο αναπαυτικό από τα παλιότερα, αρκετά παχύ και όσο μαλακό πρέπει. Όμως, ο διαθέσιμος χώρος για τα πόδια είναι πλέον αισθητά μικρότερος από πριν.
Όταν με ύψος 1,75 τα γόνατα «βρίσκουν» κατευθείαν μπροστά, καταλαβαίνει κανείς ότι για ανθρώπους με ύψος 1,85 και άνω η κατάσταση θα είναι αφόρητη. Αυτή ήταν η άποψη του διπλανού ο οποίος με ύψος 1,87 πραγματικά ζορίστηκε μην έχοντας τρόπο να βολευτεί έστω και λίγο.
Η πολύ μικρή απόσταση μεταξύ των καθισμάτων οφείλεται προφανώς στην πρόσθετη σειρά που αναφέραμε πιο πάνω. Μία επιπλέον «παρενέργεια» είναι ότι εάν θελήσει κανείς να βάλει ένα tablet στη διαθέσιμη υποδοχή, τότε αυτό θα είναι πολύ κοντά στα μάτια του με αποτέλεσμα να καθιστά τη θέαση πολύ άβολη. Σε περίπτωση δε που ο μπροστινός βάλει το κάθισμά του σε ανάκλιση, η θέαση είναι πρακτικά αδύνατη.
Για τη θέση business class στην επιστροφή από Λονδίνο δεν έχουμε να πούμε πολλά, δεν υπάρχουν διαφορές με πριν, η απόσταση είναι η ίδια και το προσκέφαλο βοηθά κάπως εάν θέλει κανείς να κοιμηθεί.
Συμπεράσματα
Έχοντας πρόσφατη εμπειρία από τα προηγούμενα αεροσκάφη (A320 και A321), η σύγκριση του A320neo μαζί τους ήταν εύκολη. Θα είμαστε σύντομοι και περιεκτικοί:
Υπέρ
Καλύτερο κάθισμα σε αίσθηση
Θύρα USB
Στήριξη tablet/smartphone
Κατά
Πολύ χειρότερος χώρος για πόδια
Πολύ μικρές τουαλέτες
Προσωπική άποψη του γράφοντα είναι ότι οι θέσεις standard economy είναι πλέον σημαντικά χειρότερες για τους περισσότερους επιβάτες, γεγονός που επισκιάζει οτιδήποτε άλλο. Εάν αυτό συνδυαστεί με την υποχρεωτική πληρωμή για καλύτερες θέσεις πιο μπροστά, προκύπτει ότι το τελικό προϊόν χειροτέρεψε.
Τα ωραία χρώματα και οι θύρες USB δεν πρόκειται να αντισταθμίσουν τον πόνο στα γόνατα και την κλειστοφοβική αίσθηση, και κάπως έτσι δεν υπάρχουν πλέον πολλά κίνητρα επιλογής της Aegean έναντι κάποιας άλλης εταιρείας, ακόμη και low cost, σε δρομολόγια όπου υπάρχει ο ανάλογος ανταγωνισμός.
Προσωπική άποψη του γράφοντα είναι ότι οι θέσεις standard economy είναι πλέον σημαντικά χειρότερες για τους περισσότερους επιβάτες, γεγονός που επισκιάζει οτιδήποτε άλλο.
Εφόσον επιλέξετε να πετάξετε με Aegean, η πάγια συμβουλή μας από εδώ και μπρος είναι να προτιμάτε να πληρώνετε για μία καλύτερη θέση πιο μπροστά. Άλλες διαφορές δεν υπάρχουν, ούτε καν στο λεγόμενο soft product (δηλαδή την εξυπηρέτηση και το φαγητό) οπότε εάν σας ενδιαφέρει να χρησιμοπιήσετε την Aegean τότε υπολογίστε και αυτό το επιπλέον κόστος όταν κάνετε αναζήτηση πτήσεων.
Ελπίζουμε να σας καλύψαμε.